Kobber er kjent for å promotere god energi, sunnere livstil og bedre helse

Hvordan velge riktig pære til lampen din? (Til alle rom)

Lagt til

Finn riktig pære til belysning - Oppdatert 2021

For å belyse rommene dine riktig ved hjelp av disse teknikkene, bør du vurdere hvordan du skal bruke hvert rom og om det er noe du vil fremheve i rommet. 

OrientDesign anbefaler at du starter med hoved belysningen din, den som imiterer sol lys når det er mørkt ute. Deretter velg tilleggs-belysning der du vil fremheve detaljer og jobbe med oppgaver og annet.

"Jeg liker å gå fra generell hoved belysning, over til mer skarpt og oppgave relatert eller tillegg belysning når jeg setter opp lys i et hjem" sier lysdesigner Marius. 

Oppgave relaterte rom som kontorer så fokuserer designere først på belysning til der jobben skal bli gjennomført. 

I ganger og oppganger fokuserer designere lys over en fotosamling eller kunstverk som tar blikket.

 

Hvordan best mulig belyse hjemmet?

Tenk deretter på hvordan du vil føre belysningen i rommet. Ikke tenk på armaturene ennå, bare tenk på hvor du vil at belysningen skal falle. Hvis du ikke er sikker på hvor du skal begynne, bør du vurdere disse generelle forslagene rom for rom:

Stue: I tillegg til hovedlyset anbefaler OrientDesign å bruke et tillegslys i det ene hjørnet av rommet. Fokuser lyset på et objekt, som et kunstverk, fotosamling, en stol eller noe annet du vil fremheve.

Kjøkken: Fokuser på hovedlyset, og legg deretter til lavere skarp belysning for å belyse benkeplassen der du lager mat. Hvis det er mulig, er vasken et godt sted å legge til oppgavebelysning.

Soverom: Det er vanlig å ha skarpere belysning over nattbordet på soverommet. OrientDesign anbefaler også å peke noe lys bort fra sengen. Vi foreslår å føre hovedlys lys bort fra sengen og peke det mot garderoben og påkledningsområdet.

Bad: Baderomsbelysning kan være vanskelig. Du vil ha skarpere lys for speilet, men et overliggende skarpt lys vil skape skygger. Vurder å lyse speilet på begge sider. Bruk deretter et hovedlys for å opplyse rommet fullt ut.

Selvfølgelig, hvis du er leietaker, kan du kanskje ikke gjøre mye med noe av belysningen i hjemmet eller leiligheten. Men disse generelle retningslinjene kan gi deg en ide om hvordan du kan jobbe med det du har.

 

Hvordan velge riktige pærer?

Pæren er selve lyskilden din, og lampetypen bestemmer hvordan lyset fra pæren vil kle rommet fra pære lyset. Ulike pærer fungerer forskjellig, og det er fire grunnleggende typer:

1.  Halogen:

Minner om en gammeldags glødepære, da den har glødetråd i midten. Disse gir et sterkt, hvitt lys, som ligner på naturlig dagslys. Flott for arbeidsbelysning. De bruker også 10-20 prosent mindre energi enn en glødepære. Vil gløde i opp til 2000 timer eller ca 2 år.

2.  LED-pærer:

Betegnelsen står for "Light emitting diode". Disse er det nyeste og mest moderne form for belysning på markedet. De bruker omkring 85% mindre strøm enn gløde og halogen pærer. Levetiden kan vare opp til 30-år. 8 ganger mer effektive en glødepære. De har pleid å bli brukt mest til kontor og steder der man trenger skarpere lys. De har nå samme utseende som glødelamper, men de er effektive, mindre varme å ta på og varer lenge. Av disse grunner kan de også være dyrere.

3. Glødepære:

Dette er de tradisjonelle pærene de fleste av oss har brukt i flere tiår, de begynner å bli faset ut til fordel for mer energieffektive alternativer. De produserer et varmt, glødende lys. Bør brukes hvor du ønsker å ha godt lys over kortere tid. Glødepærer produserer mye varme, så hold 50cm fra brennbart materiale.

4. Sparepærer (CFL):

Disse bruker 75 prosent mindre energi enn en glødepære. De holder også lenger. De avgir vanligvis en kjøligere tone, men du kan finne dem i en rekke lysnivåer og temperaturer. Det er verdt å merke seg at CFL inneholder kvikksølv, og mens mengdene er små, krever de fortsatt mer forsiktig håndtering og avhending, sier National Geographic.

Det finnes andre typer pærer, men disse er de vanligste å bruke i hjemmet. Og med hensyn til dette innlegget er vi opptatt av hvordan lyset til pæren ser ut. 

 

Når vi diskuterer utseende, er vi opptatt av lysstyrken - som måles i lumen; og fargen — som måles i Kelvins.

Hva er lumens?

'Lumens' er styrken til lyset

Jo flere lumen, jo sterkere er lyset fra pæren. En typisk hjemmepære produserer omtrent 800 lumen, som tilsvarer 60 watt. Så hvor mange lumen trenger du for hvert rom? Det avhenger av hvor stort rommet ditt er, hvilken farge veggene dine har, og selvfølgelig lysstyrken du foretrekker.

Her er en grov oversikt over det som passer gjennomsnittlig i flest rom:

  • Kjøkken: 5.000-10.000 lumen totalt
  • Bad: 4000-8000 lumen totalt
  • Soverom: 2000-4000 lumen totalt
  • Stuer: 1500-3000 lumen
  • Spisestuer: 3000-6000 lumen
  • Hjemmekontor: 3000-6000 lumen

Husk at dette er grove estimater og redegjør for bruken av forskjellige typer pærer og lysalternativer i hvert rom. Kjøkken er vanligvis lysere og inkluderer for eksempel en blanding av hovedlys og arbeidsbelysning. Soverom og stuer er vanligvis mindre lyse for å gi en mer avslappet lysbilde.

kelvin farge kart

Hva er kelvins?

‘Kelvins’ er lysets farge

Utover lysstyrken vil du også vurdere fargetemperaturen på lyset under oppbygningen av lyset i hjemmet ditt. Pakken til pæren vil fortelle deg fargetemperaturen på lyset, fra varmt til kjølig, målt i Kelvins. Jo høyere Kelvins, desto kjøligere er lyset.

Myk hvit / varmhvit (2700 Kelvins): Best for soverom og stuer; gir en tradisjonell varm og koselig følelse.

Lyshvit / kaldhvit (4100 Kelvins): Best i kjøkken, bad eller garasje; gir rom et hvitere, mer energisk følelse.

Dagslys (5000-6000 Kelvins): Best på bad, kjøkken og kjellere; best for lesing, intrikate prosjekter eller sminkebord - dette gir høyest kontrast blant farger.

Det hjelper å ha en grunnleggende ide om hvordan pærer fungerer. På denne måten kan du velge og velge en pære som du ønsker. Dimmere er også et flott alternativ hvis du vil variere lysstyrken.

 sokkel-typer-pære

Hvilke Sokkel Typer finnes? 

Sokkelen er den delen som skrues eller stikkes inn i lampen for å føre strøm til pærer slik at den lyser. Det finnes mange type forskjellige sokkler, vi skal ta for oss de mest vanlige typene du finner i alle forretninger som selger pærer.

E27

E27 sokkelen stammer fra glødepæren alle kjenner til, de blir nå produsert til både LED og sparepærer i dag.

 

E14 

E14 er en mindre størrelse av E27 sokkel utgaven, og brukes til mindre lyskilder (med lavere watt tall) når det kommer til glødepærer. LED og sparepærer finnes også i E14 størrelse.

 

GU10 

En moderne type sokkel som brukes til halogen og LED pærer. GU10 fungerer ved at lyskilden skrus og klikker på plass ved bruk av to runder metall pinner.

 

G9

En lignende GU10 sokkel men med tynnere pinner som stikkes inn uten vridning.

 

Hvordan velge armatur slik at lampen kler rommet i vakkert lys

 

Her er noen vanlige typer, sammen med hvordan (og hvor) de vanligvis brukes:

Taklampe: Ganske standard for omgivende belysning. Husdesignerne sier at de er ideelle i foajeer, ganger, soverom, arbeidsområder, trapper. I gangene anbefaler de å plassere armaturer hver åtte til ti fot for tilstrekkelig belysning.

Pendellampe: Når de brukes til generell belysning eller hovedlys, brukes i spisestuen eller i soverommene og større rom.

Mindre pendellampe: Brukes til arbeidsoppgaver eller generell belysning, de henger fra taket og er utstyrt med nyanser for å unngå gjenskinn. De fungerer best over spisebord, benkeplater eller andre arbeidsområder.

Gulvlampe: Brukes hvor som helst til generell belysning, oppgave eller aksent. Alt avhenger av hvor lyse de er og hvor de befinner seg.

Bordlamper: Flott for aksentbelysning i stue eller nattbord belysning på et soverom.

Husk: forskjellige inventar krever forskjellige typer pærer. Så når du velger en armatur, bør du vurdere hvilken type pære den krever.

Dette er mer en designregel enn en belysningsregel, men når du velger riktig armatur, vil du også vurdere størrelse. Et armatur som er for liten eller for stor, kan gjøre at rommets proporsjoner ser rare ut.

Hvor stor lampe til spisebord, stuebord eller andre bord?

Bordlamper: En god generell tommelfingerregel er at lampen ikke skal være mer enn 1,5 ganger høyden på det lampen står på, og lampeskjermens diameter ikke skal være bredere enn selve bordplaten.

Taklamper og anhengsbelysning: Mål bredden eller diameteren på bordet ditt. Trekk deretter 30cm fra dette tallet. Det er den maksimale grensen for bredden eller diameteren til et hengende lys. Husk at en armatur med en mer kompleks design faktisk ser ut til å være større, så hvis det er det som fanger øyet, vil du skalere den maksimale bredden litt ned. Forutsatt at du har 2,4m-tak, bør bunnen av armaturet henge mellom 50cm og 80cm over bordplaten. Men hvis takene dine er høyere, er forslaget å legge til ytterligere 10 cm over bordet for hver ekstra takfot.

For noen kommer hjemmedesign naturlig, og det er lett nok å øye på belysningen når du dekorerer. For resten av oss kan det ta å følge noen få regler og retningslinjer, og disse skal få deg i gang i riktig retning.

← Eldre Artikler Nyere Artikler →Legg til kommentar

Kommentarer må bli godkjent før de er publisert