Kobber er kjent for å promotere god energi, sunnere livstil og bedre helse

Kobber, et viktig kosttilskudd

Hva gjør kobber i kosten?

Kobber fremmer dannelsen av hemoglobin i de røde blodcellene som transporterer oksygen i blodet, og bedrer de røde blodcellene (hemoglobin) sitt opptak av jern.

Mineralet er også viktig for dannelse av bindevev, og inngår i enzym som beskytter cellene mot frie radikaler. Andre funksjoner er mineralisering av skjelettet, dannelse av pigment (melanin) og regulering av kroppstemperatur.

Mennesker har normalt omtrent 70 milligram kobber i kroppen, fordelt i muskler, hjerne, lever og blod. 

 

Kilder til kobber i dietten?

Kobber kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat, drikke eller gjenstander. Kobber finnes i de fleste matvarer, men mest i innmat (lever), skalldyr, fisk, grønne grønnsaker, fullkornsprodukt, soyamel, nøtter, tørkede belgfrukter, kakaopulver og mørk sjokolade.

 

Hvor mye kobber trenger man daglig?

Norske anbefalinger fra 2014 gjelder for barn fra ett år og voksne, friske personer med normal fysisk aktivitet. Spedbarn og barn opp til 13 år trenger fra 0,3 til 0,7 mg kobber hver dag, avhengig av alder. Fra 14 år og oppover øker behovet til 0,9 mg for menn og kvinner. Gravide og ammende anbefales å ha litt mer inntak av kobber, henholdsvis 1 mg og 1,3 mg daglig.

 

Hvem kan trenge tilskudd av kobber?

Variert, sunt norsk kosthold inneholder som regel tilfredsstillende mengder av kobber, mellom 1-2 mg. Mangel på kobber ses derfor svært sjeldent. Imidlertid har man sett at et jevnt og høyt inntak av sink (>50 mg per dag) kan hemme opptaket av kobber. Personer med svært ensidig kosthold kan bruke et multivitamin-/mineraltilskudd for å dekke daglig behov.

Man kjenner ikke til tilstander hvor kobber i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning.

En sjelden og arvelig stoffskiftesykdom, Wilsons sykdom, gjør at man får mindre av det kobbertransporterende proteinet ceruloplasmin i kroppen. Dette fører til at kobber hoper seg opp i kroppen. Denne tilstanden kan over tid føre til skader på lever og sentralnervesystemet, og krever behandling av lege. Tidlig diagnose er avgjørende for å unngå komplikasjoner.

 

Så hva venter du på, få et tilskudd av det essensielle vi alle mennesker trenger ved å kjøpe en kobber lampe i dag!