Kobber er kjent for å promotere god energi, sunnere livstil og bedre helse

Er det trygt å drikke av kobber?

Er det trygt å drikke av kobber?

Kobber flasker er vakre, men er de trygge og sunne? 

Folk har drukket vann som er lagret i kobber flasker i tusenvis av år. Faktisk kan kobber lett settes blant de viktigste metallene som mennesket noensinne har funnet og tatt i bruk. Når kobber er i kontakt med vann, utvaskes kobber sikre mengder kobber-ioner, som i tillegg til de sterke antibakterielle og alkaliserende egenskapene, bidrar til mange viktige prosesser i menneske kroppen.

I denne artikkelen vil vi se på de potensielle fordelene og risikoen ved drikkevann fra kobberflasker, og hva du kan gjøre for å sikre at du får det beste av det kobber har å tilby.

Praksisen ved å drikke vann fra kobber flasker
Kobber har blitt brukt i mer enn ni årtusen år. Gamle kulturer respekterte dette metallet for dets antibakterielle egenskaper. Faktisk assosierte de gamle egypterne kobber med symbolet for evig liv, ankh, som senere ble endret, om enn litt modifisert, som et symbol for kobber av de gamle grekerne.

De gamle sivilisasjonene fant mange bruksområder for dette metallet: fra redskaper og kar til speil, smykker og til og med våpen. Kanskje en av de mest bemerkelsesverdige bruksområdene av kobber var produksjonen av store vann kar. Slik renset det rent vannet og holdt sykdommer på avstand i en tid der legemiddelindustrien var kun en fantasi hvis ikke bare en drøm. Siden dette førte til og sikret de gamle grekerne bakteriefritt drikkevann.

På grunn av denne oppdagelsen, ville noen kulturer, som den hinduistiske kulturen, fortsette å introdusere kobber i medisinen. Ayurvedisk medisin gikk et skritt videre, og anerkjente kobber som et av de viktigste metallene som er ansvarlige for helsen og velvære til menneskekroppen.

Bruken av kobber flasker for lagring av drikkevann fortsetter den dag i dag. Takket være lav reaktivitet og høy holdbarhet i metallet. Kobber blitt brukt til produksjon av vannrør, vannlagrende kanner, flasker, krus og kopper innenfor vannindustrien.

Når du drikker fra vann kranen i vasken din, er det høyt sannsynlig for at det passerer gjennom kobberrør som dermed bidrar under 10% av ditt daglige kobber behov.

Når det gjelder vann lagring i kobber kar, flasker eller andre kobber beholdere. Så lekker kobber ioner ut i vannet over tid. Når du drikker vann med kobber infusjon, inntar du smått og sikre verdier i mengde kobber som er nødvendige for kroppens normale funksjon, samtidig som du sørger for at ingen skadelige bakterier er tilstede i drikkevannet ditt. Dette er siden kobber renser og dreper bakterier som kan skade mennesker kun ved at bakteriene er i kontakt med kobberet.

De helsemessige fordelene ved å drikke ut av kobber

Som du allerede er kjent med, har kobber utmerkede antibakterielle egenskaper. Studier har vist at lagring av vann i kobber kar sørger for eliminering av skadelige bakterier som E. Coli, Salmonella, COVID-19 og Vibrio Cholerae. Dette hjelper til konvertere vann med skadelige bakterier til trygt drikkevann, der kobber flasker spiller en rolle og er spesielt nyttige når du reiser til utviklingsland med tvilsom vannkvalitet eller i tider der spredning av virus rammer miljøet ditt.

I tillegg har kobber kar en alkaliserende effekt på vannet, noe som gjør det enda mer gunstig for helsen din. Mennesker drikker for ofte annet enn vann, dvs brus, juice og andre vesker med lav PH. Men ved å lagre vann/drikke ut av kobber flasker vil kobber ionenr slippes ut i vannet og øke pH-verdien til den mest naturlige verdien vann bør være i, som da fører til det samme i kroppen din.

Kobber ionene som frigjøres i vannet over tid, tjener også til å gi et ekstra inntak av dette viktige mineralet, som støtter mange viktige kroppsfunksjoner. 
Det dreier seg blant annet om enzymet superoksiddismutase, som nøytraliserer det farlige stoffet superoksid (et veldig reaktivt oksygenmolekyl) som kan ødelegge membranene i cellene i kroppen.


Kobber har vist seg å støtte produksjonen av røde blodlegemer, absorpsjon av jern, regulering av hjertefrekvensen og blodtrykket, immunforsvaret, bindevev og bein, hjernen og hjertet, samtidig som det forhindrer betennelse og prostatitt.

For mer informasjon om nytten av kobber, kan du lese vår omfattende artikkel om fordelene med kobber og dens effekt på den menneskelig helsen.

Er det trygt å drikke vann fra kobberflasker?

Vanligvis, hvis du begrenser bruken av kobberflaske til drikkevann, er det ingen risiko eller farer du bør være bekymret for. Dette må selvfølgelig kobles med høykvalitets, trygge kobberflasker som kommer fra anerkjente selgere som har en høyere standard i produksjonen av den.

Det er sant at kobber reagerer når det er i kontakt med vann i en prosess som kalles oksidasjon. Faktisk er denne prosessen hvordan kobber oksidioner slippes ut i vannet. Når det brukes riktig, utgjør kobberet som utvaskes ut i vannet 0,475 ppm (deler per million). Denne mengden er innenfor innholdsgrensene for vann med kobber satt av Verdens helseorganisasjon (WHO) - som er 2 ppm (eller 2 mg per liter).

De viktigste bekymringene knyttet til drikkevann ut av kobber flasker er knyttet til kobber forgiftning som kan oppstå som et resultat av en overdreven mengde kobber i vannet. Selv om dette er en gyldig bekymring, vil bruk av kobber beholdere generelt aldri resultere til noe slikt siden kobber har en relativt lav reaktivitet og en ekstrem høy holdbarhet.

Som du vil se nedenfor, hvis kobber flasker er produsert uforet, bør du være forsiktig ved å begrense bruken. I tillegg bør du kun kjøpe kobber flasker som garanterer 100% rent og trygt mat-kvalitets kobber som er produsert til de høyeste standardene for menneskelig drikking.

Hvor mye vann er trygt å drikke fra et kobberflasker?

Vi trenger kobber i vårt daglige forbruk for en velfungerende kropp. Og mens kobber også kommer fra andre kilder, som mørk sjokolade eller visse nøtter, det er derfor ikke en dårlig idé å legge til en ekstra kilde til kobber i kostholdet ditt. Det at kobber nivåene i kobber vann ligger godt innenfor de anbefalte grensene, betyr at det kan være trygt å drikke det så lenge du ønsker.

Når det er farlig å drikke fra kobberflasker

Akkurat som med alt annet, er det alltid visse risikoer som kan påvirke deg negativt. Dette gjelder uunngåelig for kobber flasker, og det koker ned til hvordan du bruker dem, hva du lagrer i dem, og om de i det hele tatt skal brukes til forbruk.

Farene knyttet til å drikke fra kobber flaske kan variere fra et overdreven inntak av kobber på grunn av en reaksjon med sure stoffer, til dårlig produserte kar som inneholder urent kobber eller kjemikalier som kan samhandle med vannet.

Her er hva du bør se opp for når du handler eller bruker en kobber flaske.

Oppbevaring av sure væsker eller matvarer
Hvis kobber flasken er uforet, kan kobberet som berører det sure stoffet reagere og frigjøre en stor mengde kobber salter som blå vitriol (blåstein), kobbersulfat og verdigris. Dette kan være farlig, da det kan føre til kobber toksisitet og forårsake en rekke helseproblemer.

Disse stoffene inkluderer, men er ikke begrenset til, syltet mat, honning, melk og meieriprodukter, eller noe sitrusaktig, som sitron, lime eller appelsinjuice. Tommelfingerregelen er å kun lagre drikkevann i kobber flasker som uforet på innsiden.

Kobber flaske
Eksponering for varme

Ved oppvarming blir kobber mer reaktivt og frigjør dermed et mye større antall kobber ioner når det er i kontakt med et annet stoff. Slik sverter den også lettere, og det er en av grunnene til ikke å legge kobber flasker i oppvaskmaskinen.

Når det gjelder hvordan denne prosessen påvirker drikken du lagrer i flasken, er det viktig å merke seg at du ikke bør bruke flasken til å varme opp vann eller legge varmt vann i det. Hvis du foretrekker å lagre vann du tidligere har kokt, må du sørge for at vannet avkjøles til romtemperatur før du heller det i kobber flasken.

Kobber panner og gryter er foret av denne grunn. Her brukes kobberet til å fordele varmen jevnere, og fordi kobber potter og panner ser vakre ut. Imidlertid, hvis foringen er skadet, må du ikke bruke kokekaret under noen omstendigheter. Få den reparert eller kast den.

Feil eller uregelmessig rengjøring

Kobber forandrer farger over tid. Selv om flekker i seg selv ikke er farlig og til og med kan redusere reaktiviteten til kobber når den er i kontakt med vann, kan det bli farlig når kobber overflaten har begynt å skape en grønn patina. Regelmessig rengjøring anbefales ikke bare for å oppnå full effekt av lagring av vann i kobber, men også som en forholdsregel.

Også når det gjelder rengjøring, bør du være forsiktig med hva slags rengjøringsprodukter du bruker til å rengjøre kobber flaskene dine. Unngå å bruke harde kjemikalier og hold kobber flaskene unna oppvaskmaskinen. For mer informasjon om hvordan du rengjør kobber, kan du sjekke ut denne veiledningen her. 

Vokt dere for dårlige produsenter og selgere

Dessverre er det en rekke produsenter og selgere av lav kvalitet av kobberflasker som selger forfalsket kobber eller påfører kjemikalier på overflaten av kobberet som forurenser vannet som er lagret i det.

Risikoen knyttet til kjøp av kobberflaske av lav kvalitet kan omfatte:

 • Urent kobber. For å redusere produksjonskostnadene, kan noen selgere velge å bruke kobber av lavere kvalitet som inneholder urenheter som kan påvirke kvaliteten på vannet du lagrer. 
 • Lakkerte kobberflasker. Noen selgere velger å lakke kobberflaskene sine for å forhindre farging. Dette betyr imidlertid at du vil lagre vannet ditt i et miljø som er bundet til å absorbere farlige kjemikalier. 
 • Kobberbelagte flasker. I noen tilfeller kan en lav prislapp peke på mangel på kobber eller med andre ord en vanlig metall flaske som bare er belagt med kobber. Kobber beleggingen begynner å gni av etter bare noen måneders bruk, noe som resulterer i eksponering for et metall som kan være farlig å drikke vann fra.

Bortsett fra risikoen knyttet til bruk av kobberflasken av lav kvalitet, kan feil bruk av kobberflaske, som for eksempel ved lagring av sure stoffer, føre til alvorlige helseproblemer. 

Dette er fordi kobber kan reagere med miljøet og frigjøre for store mengder kobber salter når det brukes feil. En metallsmak kan være en indikator på en overdreven mengde kobber i vannet. 


Inntak av disse saltene kan forårsake kobbertoksisitet. Kobbertoksisitet er preget av forskjellige symptomer som kan variere fra mild til alvorlig, og disse 
inkluderer:

 • Kvalme;
 • Hodepine;
 • Feber;
 • Oppkast;
 • Blod i oppkast;
 • Magekramper;
 • Diaré;
 • Svart avføring;
 • Gulfarging av øyne og hud (gulsott);
 • Brune ringformede markeringer i øynene (Kayser-Fleischer-ringer); 

I tillegg kan kobberforgiftning omfatte følgende mentale og atferdssymptomer:

 • Angst og irritabilitet;
 • Problemer med å ta hensyn;
 • Overspenning og overveldelse;
 • Uvanlig tristhet eller depresjon;
 • og Plutselige humørsvingninger.

Langvarig kobbertoksisitet kan være dødelig og kan føre til nyresykdommer, leverskade eller svikt, hjertesvikt og hjerneskade.

Hvis du har opplevd symptomer som de som er nevnt ovenfor, anbefales det å konsultere en helsepersonell.

Selv om riktig lagret kobbervann ikke kan forårsake kobbertoksisitet, bidrar det fortsatt til en økning i kobbernivået i kroppen din. Derfor er det best å slutte å drikke kobberinfusert vann til du forstår årsaken til symptomene.

Hvordan sikre at du kjøper kobberflasker av god kvalitet

Det er flere måter å sikre at du har å gjøre med en anerkjent selger av kobber flasker, samt å sikre at fartøyet du kjøper er laget til de høyeste standarder. Her er hva du skal ta hensyn til:

Selgers omdømme

Når du kjøper en kobber flaske, ikke velg det billigste alternativet. I stedet ser du etter en anerkjent og markedsledende selger som kan garantere kvaliteten på produktet. Du bør også sjekke troverdigheten deres ved å lese online vurderinger. 

 

 

Kobberrenhet
Når du leter etter et kobber vann flaske, må du bekrefte med selgeren at produktet deres er laget av 100% ren matkvalitet. Denne garantien skal tjene som et bevis på kvaliteten på fartøyet du kjøper.

I tillegg kan det å lete etter visuelle signaler hjelpe til med å avgjøre om flasken er laget av rent kobber. En sikker måte å gjenkjenne rent kobber på er å se på formen og utformingen av fartøyet. Kobber er mykt og kan ikke formes til intrikate former og design. I tillegg skal fargen på fartøyet være rosa-oransje.

Produksjon av kobberflasker

Avhengig av hva slags kobber flasker du kjøper, er det noen elementer som må være til stede for å sikre at de blir laget til de høyeste standardene. 

Kobber mugger

Denne typen fartøy leveres vanligvis med et håndtak. Forsikre deg om at håndtaket er sveiset. De uakseptable alternativene kan omfatte naglehåndtak, som er mye billigere å produsere, men også mye farligere for forbruksformål.

Dette er fordi naglene ikke er laget av kobber, men heller av metaller som kan påvirke vannkvaliteten. I tillegg, for å unngå potensielle lekkasjer på grunn av nagler, kan produsenten tilsette lim, som kan være svært giftig og kan forurense vannet som er lagret i kannen.

I tillegg, selv om håndtakene er sveiset, krever sveising i seg selv riktig håndtering. I tilfeller av mugger av lav kvalitet, kan noen produsenter bruke for mye varme under sveiseprosessen, noe som kan føre til mikroskopiske hull gjennom muggen, som kan forårsake lekkasje.

Kobbervannflasker.

I tillegg til den generelle risikoen ved dårlig produksjonsmetode, som urent kobber, lakk eller kobberbelegg, har det vært tilfeller av dårlig konstruerte kobberflasker. Dette kan føre til at kobberskjær flasser av den indre overflaten av flasken og havner i drikkevannet. 

Kobberkrus.

Vanligvis er kobberkrus kjent for cocktailer som Moskva muldyr. Du bør være oppmerksom på at alt som går inn i disse cocktailene er surt, og at kruset må være fôret for å forhindre dannelse av farlige kobber salter. Kvaliteten på fôr er også viktig her, da dårlig foret krus kan føre til at kobberet utsettes for de sure væskene.

Prislappen

Når du kjøper kobberflasker, er billigere ikke bedre. Selv om dette ikke betyr at du skal betale for dyre flasker, betyr det at det er en grunn til at produktet er satt til en lavere pris. Vanligvis varierer en autentisk kobbervannflaske mellom 350kr og 450kr, mens en autentisk kobberflaske bør koste mellom 400 og 600kr. Denne indikatoren er imidlertid ikke like sterk som selgerens omdømme og kvalitets påstand.  

Bunnlinjen

Å drikke vann ut av en kobberflaske er en praksis som har eksistert siden oppdagelsen av kobber. Hvis du riktig begrenser bruken av disse karene til å lagre vann.


Dette er selvfølgelig basert på antagelsen om at du bruker kvalitets flasker. Kvaliteten på kobberet og produksjonen av flasken spiller en viktig rolle i utfallet. Så selv om det er viktig å sikre at du ikke lagrer sure stoffer i kobberflasken, bør du også sørge for at kobberflasken kommer fra en anerkjent selger som kan garantere kvaliteten.

Feil produksjon og bruk av kobberflaske kan føre til ulike risikoer som kan påvirke helsen din negativt, så vær oppmerksom på hvor du kjøper flasken og hvordan du bruker det.

Når det brukes riktig, kan du være sikker på at du kommer til å nyte de mange fordelene med kobberinfusert vann til det fulle potensialet. Så, nyt vannet ditt og vær sunn!

Om forfatterne: Denne artikkelen ble skrevet av vårt team av forskere og forfattere i samarbeid med fordelen av alle tilgjengelige vitenskapelige studier og annen relevant litteratur. Vårt team av forskere og forfattere inkluderer erfarne helseforskere, inkludert en kvalifisert medisinsk fagperson. Vær oppmerksom på at informasjonen i denne artikkelen ikke er ment eller underforstått som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.